Färgpatroner

Butiker som säljer färgpatroner billigt

Omdöme: 4.5/5
Erbjudande Bläckpatroner fr. 1 kr Leveranstid 1-3 arbetsdagar Frakt fr. 49 kr
Omdöme: 4.5/5
Erbjudande Leverans samma dag Leveranstid 1-5 arbetsdagar Frakt fr. 49 kr
Omdöme: 4.5/5
Erbjudande Det miljövänliga valet Leveranstid 1-2 arbetsdagar Frakt fr. 39 kr
Omdöme: 4/5
Erbjudande Skickas samma dag Leveranstid 1-4 arbetsdagar Frakt fr. 29 kr
Omdöme: 4/5
Erbjudande Fri frakt Leveranstid 2-3 arbetsdagar Frakt 0 kr
Omdöme: 4/5
Erbjudande Bläckpatroner fr. 1 kr Leveranstid 1-2 arbetsdagar Frakt fr. 49 kr

Vad är en färgpatron?

En färgpatron är enkelt uttryckt en behållare för bläck och dessa färgpatroner används i skrivare som med ett samlingsnamn kallas bläckstråleskrivare. Färgpatronerna har även ett litet datachip som gör att det kommer lagom med färg på rätt ställe på pappret.

Färgpatroner uppkom med nya generationen av skrivare

Innan bläckstråleskrivarna kom till världen fanns det mekaniska skrivare som exempelvis matrisskrivare eller någon typ av skrivmaskin utan tangenter. Dessa skrivare kunde då bara skriva bokstäver och liknande skrivtecken.

Då våra datorer försågs med färgskärm och program där det var möjligt att redigera bilder eller skapa trycksaker i program för desktop publishing uppstod behovet av skrivare som dels kunde skriva i färg och även skriva ut bilder.

Marknaden fortsatt dominerad av ett fåtal märken

Det finns idag två märken som dominerar på marknaden för bläckstråleskrivare och det är Canon och HP. Skillnaden mellan dessa märken är inte stor men det är stor skillnad mellan de olika modellerna.

Intressant är att bläckpatroner som passar en skrivare från ett av märkena inte passar i en annan skrivare av samma märke. Därför finns det en flora av patroner, vilket kan göra det svårt att köpa nya patroner som ska ersätta de som tagit slut.

Ett sätt att komma runt detta som konsument har varit att bara köpa bläck och spruta in i de gamla patronerna med hjälp av en färgspruta.

Välj en kompatibel och billig färgpatron

Naturligtvis vill de stora jättarna på marknaden att vi ska köpa nya färgpatroner av deras fabrikat, därför är det inte helt lätt att fylla på en tom färgpatron, det lilla datachipet i patronen vill inte medverka till att färgpatronen blir användbar igen och säger stopp.

Det går med stor säkerhet ”lura” patronen på något sätt men det är en annan sak. Fördelen med bläckstråleskrivare är att själva skrivaren är mycket billigare än en laserskrivare som annars är alternativet.

Inköpspriset är mycket lägre och energiåtgången likaså då en laserskrivare arbetar under hög värme. En laserskrivares toner är även den mycket dyr, varpå färglaserskrivare inte är så vanliga för hemmabruk.

Färgpatroner är inte heller billiga men det finns några sätt att sänka sina kostnader om man skriver ut mycket i färg. Ett sätt är att köpa en bläckstråleskrivare som har lösa behållare för färgen som går att fylla på.

Utbytespatroner ett alternativ för billigare utskrifter

Ett annat sätt är att köpa utbytespatroner. Du skickar in dina förbrukade patroner och får tillbaka fyllda bläckpatroner med rätt bläck och utan spärr i det lilla datachipet.

Prisskillnaden är inte jättestor men å andra sidan är den metoden miljömässigt bra då den återanvänder gamla färgpatroner. Det man ska se upp med då det gäller bläckstråleskrivare är de behöver användas, annars torkar bläcket i skrivarens munstycken.